Besplatne akcije pre privatizacije

Bez autora
May 06 2010

Skupština Srbije je usvojila izmene i dopune Zakona o pravu na besplatne akcije i novčanu nadoknadu koju građani ostvaruju u postupku privatizacije. Tim izmenama se utvrđuje da građani mogu da steknu besplatne akcije nekog preduzeća i pre okončanja njegove privatizacije, iako je prvobitni zakon predviđao podelu akcija šest meseci po završetku privatizicije. Prema navodima predlagača, novi zakon obezbediće da građani, pored akcija NIS, dobiju besplatne akcije Telekoma, EPS i aerodroma “Nikola Tesla”, kao i objedinjenu akciju Akcionarskog fonda koji će nastati spajanjem portfelja Akcijskog fonda i Privatizacionog registra. Utvrđeno je da u Akcionarski fond bude prebačeno i 15 odsto akcija javnih komunalnih preduzeća kada počne njihova privatizacija, kao i da te akcije budu besplatno podeljene građanima.

Besplatne akcije pre privatizacijeSkupština Srbije je usvojila izmene i dopune Zakona o pravu na besplatne akcije i novčanu nadoknadu koju građani ostvaruju u postupku privatizacije.

Tim izmenama se utvrđuje da građani mogu da steknu besplatne akcije nekog preduzeća i pre okončanja njegove privatizacije, iako je prvobitni zakon predviđao podelu akcija šest meseci po završetku privatizicije.

Prema navodima predlagača, novi zakon obezbediće da građani, pored akcija NIS, dobiju besplatne akcije Telekoma, EPS i aerodroma “Nikola Tesla”, kao i objedinjenu akciju Akcionarskog fonda koji će nastati spajanjem portfelja Akcijskog fonda i Privatizacionog registra.

Utvrđeno je da u Akcionarski fond bude prebačeno i 15 odsto akcija javnih komunalnih preduzeća kada počne njihova privatizacija, kao i da te akcije budu besplatno podeljene građanima.

Skupština je usvojila i izmene i dopune Zakona o Agenciji za privatizaciju kojima je utvrđeno da Agencija preuzima dosadašnje poslove Akcijskog fonda koji se ukida.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik